Presentem el projecte 1.000 Punts d’aigua a la Universitat de Vic

El 26 de maig va tenir lloc a la Universitat de Vic la jornada tècnica “1.000 punts d’aigua: què és i com participar-hi”, destinada a aquelles persones i entitats que estiguin interessades en col·laborar amb la iniciativa i aprendre el funcionament del portal.

IMG_20160526_120954

La jornada va ser organitzada per Paisatges vius amb la col·laboració del Grup de Treball de Custòdia Agrària de la Xarxa de Custòdia del Territori i la Universitat de Vic, i el suport de la Generalitat de Catalunya a través del Pla Anual de Transferència Tecnològica.

Objectius

Els objectius de la jornada eren:

  1. Presentar el projecte a les entitats i persones interessades
  2. Mostrar el funcionament de la base de dades del portal i rebre feedback dels assistents
  3. Sumar més observadors i entitats col·laboradores a la iniciativa

Assistents

La jornada va comptar amb 14 inscrits, però finalment hi va haver 12 assistents. Tal i com es pretenia, el perfil dels assistents era eminentment tècnic i hi havia representants d’entitats i administracions molt lligades als hàbitats aquàtics i la seva biodiversitat associada. Pels seus càrrecs cal destacar l’assistència del Subdirector General de Biodiversitat o el president de la Societat Catalana d’Herpetologia.

Resum de la jornada

La jornada es va desenvolupar sobre el programa, tot i que amb uns 20 minuts de retard sobre l’horari previst, que es va recuperar allargant la durada fins a les 13:20 h.

La presentació inicial, lluny de ser unidireccional va comptar amb continues intervencions dels assistents crenat un ric debat sobre els aspectes més delicats de la iniciativa com són la difusió d’informació d’espècies i hàbitats amenaçats, la validació de les dades registrades o el solapament de la iniciativa amb projectes similars. En general es van resoldre tots els dubtes que es van plantejar i en el cas de la ocultació d’informació sensible, ens vam emplaçar a realitzar una reunió específica amb la Subdirecció de Biodiversitat per definir els termes i condicions de difusió de les dades d’hàbitats i espècies amenaçades.

Després de la pausa va ser l’hora d’encendre els ordenadors i tauletes per provar el funcionament del portal i rebre els comentaris i sensacions dels usuaris (imatge 1). Tots els assistents es van registrar al portal i van poder registrar un punt d’aigua i observacions relacionades amb aquest punt. També es va ensenyar com crear entitats, projectes i accions de conservació. La major part de les expectatives i necessitats dels assistents estaven ben cobertes, però així i tot hi van haver peticions i aportacions interessants de cara a millorar el portal: afegir un parell més de tipologies de punts d’aigua, modificar la classificació d’impactes i accions, poder relacionar diferents entitats a un mateix projecte, poder introduir els punts amb dades del GPS, poder utilitzar el GPS del mòbil quan s’utilitza el dispositiu al camp, destacar les espècies de fauna i flora  invasora, entre d’altres.

Valoració

La valoració de la jornada va ser molt positiva, tant des del punt de vista dels organitzadors com dels assistents.

Malgrat una assistència més baixa de l’esperada, els organitzadors valoren la representativitat dels assistents i el feedback rebut.

Els assistents van valorar positivament la jornada, sobretot el fet de poder participar i aplicar-ho en els seus àmbits respectius.

Etiquetes: , , , , , ,