Ja tenim els plànols per una torre de xoriguer petit més sostenible

La setmana passada ens van entregar els plànols de la nova torre de cria del xoriguer petit que construirem a Palau-Saverdera utilitzant tècniques de bioconstrucció.

IMG-20170210-WA0007

Miquel Escobar, arquitècte tècnic expert en bioconstrucció, fent entrega dels plànols al nostre director

En el marc del projecte naumanni+100 hi ha previst de construir una nova torre de nidificació pel xoriguer petit com la que ja vam construir a la finca de Mas Hortús el 2015. En aquest cas es construirà en una finca municipal de Palau -Saverdera i, tot i que externament seran gairebé idèntiques, res tindran a veure una amb l’altra a nivell de materials i tècniques constructives.

A diferència de la primera torre, construïda amb tècniques i materials convencionals, aquesta es construirà seguint els principis de l’arquitectura ecològica i la bioconstrucció. Per aquesta raó ha sigut necessari encarregar el projecte tècnic a l’arquitecte Miquel Escobar, especialitzar en bioconstrucció. La setmana passada ens va fer entrega de la memòria i els plànols i aquí us resumim com serà i com es construirà la nova torre:

 

  1. Fonamentació: Per fer els fonament s’aprofitarà part dels munts de restes d’altres obres que s’acumulen a la parcel·la on es construirà (antigament era una escombrera il·legal).
  2. Estructura: L’estructura principal serà de fusta d’avet, que serà col·locada a l’inici de l’obra i sustentarà les partes i el teulat.
  3. Parets: Les parets es construiran íntegrament amb materials de la mateixa finca. El material de replè serà una barreja de terra, aigua i palla, que s’anirà col·locant entre un entramat de canya americana per tal que s’aguanti.
  4. Revestiment: El revestiment exterior consta de dues capes, una interna amb un 80% de terra i un 20% de calç per tal que s’adhereixi a la paret, i una segona capa (la de fora) amb un 20% de terra i un 20% de calç per donar-li impermeabilitat i duresa.

Està previst anar incorporant refugis per altra tipus de fauna durant la construcció com ara caus per a rèptils, refugis per a ratpenats o nius per a falciots.

L’objectiu final d’utilitzar tècniques de bioconstrucció és fer una edificació més sostenible que inclogui el reciclatge de residus, la utilització de matèries primes local, millorar la integració paisatgística i reduir la petjada de carboni. A més la torre tindrà altres usos a part de la nidificació del xoriguer petit, però això ja ho explicarem més endavant…

IMG_20170212_113726

Un dels nombrosos plànols que s’inclouen a la memòria

La construcció de la torre és possible gràcies al suport de l’Obra social La Caixa i al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Etiquetes: , , , , , , , , ,