← Tornar

Restauració de la font del Prat, al Collsacabra

  • 28-02-2017
La darrera setmana de febrer de 2017 van tenir lloc les obres de restauració de la font del Prat, situada a la finca del Prat de Sant Julià de Cabrera, al cor del Collsacabra. Gràcies a la col·laboració de la cursa Cabrerès BTT es va poder dur a terme la restauració tenint en compte tots els interessos implicats: ambientals, socials i productius.

Estat inicial

font Prat (1)L'aspecte de la font abans de la restauració era poc atractiu i poc útil. Un tub de canal sortia del marge i abocava l'aigua en un safareig del qual l'aigua sobreeixia formant bassals i fangueig. Només les vaques utilitzaven l'aigua de la font per abeurar-s'hi. Els amfibis no podien accedir al safareig perquè tenia les parets verticals, i les persones havien de mullar-se o enfangar-se per poder beure-hi. A més, estèticament era una font sense cap interès.

Objectius

L'objectiu era dur a terme una restauració exemplar de la font, tenint en compte els interessos de tots els agents implicats: les persones (propietaris i visitants), el bestiar i els amfibis. I, òbviament, que l'obra quedés estèticament integrada i bonica.

Resum de l'actuació

L'actuació de restauració es va encarregar a la gent de Construccions Sellabona, amb qui ja havíem treballat anteriorment en projectes com la restauració de la font de Caselles o la col·locació de passos canadencs al Coll i al Torrent, entre d'altres. La font consta dels següents elements:
  • Arqueta. Construcció d'una arqueta  soterrada d'acumulació d'aigua per tal d'emmagatzemar-la i poder repartir-la segons les necessitats de cada moment. Es va aprofitar el safareig existent per fer aquesta arqueta, amb un volum aproximat de mig metre cúbic.
  • Abeurador pel bestiar. De la pica en surt un tub que,  de manera soterrada, va cap a un abeurador per les vaques situat a uns 30 metres de la font (de moment és prefabricat de formigó, però la intenció és fer-lo de pedra, ben guapo!). D'aquesta manera s'assegura que el bestiar sempre tingui prioritat en l'aigua de la font i aquest es recarregui ràpidament quan els animals s'hi abeuren (que solen fer-ho tots alhora!).
  • font Prat (15)Broc i pica per la gent. L'aigua que sobreeixeixi de l'arqueta caurà a una pica de pedra picada a través d'un broc també de pedra, la part més estètica i artística de la font. Per facilitar l'accés de la gent i evitar que s'hi fes fang, es va crear una zona plana amb la col·locació estratègica d'una sèrie de grans lloses a terra davant de la font. A més, la canalització de l'aigua que surt de la pica ja redueix en gran mesura l'aparició de fang.
  • Façana de rocalla. La resta de la "façana" de la font està construïda amb grans blocs de pedra natural per tal de simular una rocalla natural. El fet que els blocs siguin del mateix indret fa que la integració estigui molt aconseguida.  I més ho serà quan creixin falgueres, molses i altres plantes entre les escletxes que es van deixar expressament amb aquesta intenció, tant per permetre l'establiment de vegetació com per oferir refugis de fauna (amfibis, rèptils, micromamífers i artròpodes).
  • Pica per les salamandres. Al costat de la pica de pedra es va habilitar una segona pica, més profunda i amb aigua permanent, on hi arriba tota l'aigua que cau a la primera pica. Està pensada per tal que hi puguin accedir per criar les salamandres o altres amfibi i que en puguin sortir sense problemes. Per fer-la més atractiva s'hi van col·locar pedres com a refugi al seu interior i s'hi va llençar fang d'una bassa propera amb vegetació  aquàtica amb l'esperança que contingui llavors que acabin germinant dins la pica.
  • Bassa per amfibis. Aprofitant que brolla aigua de la font durant tot l'any es va crear una bassa d'uns 5 metres de llarg per 5 d'ample i mig metre de fondària just al davant. Així, l'aigua que surti de la segona pica anirà a parar a la bassa, que s'espera que sigui permanent i s'hi pugui establir una bona comunitat de plantes submergides i d'amfibis.
Tot l'entorn de la font serà protegit amb una tanca per evitar l'entrada del bestiar, que ja tindrà l'abeurador a fora previsiblement sempre ple d'aigua. S'habilitarà una porta a la tanca per a l'accés de les persones.

Col·laboradors

La restauració es va poder dur a terme gràcies a l'autorització i compromís del propietari de la finca, amb qui Paisatges Vius està negociant l'establiment d'un acord de custòdia per dur a terme altres accions de conservació. Per altra banda, les obres van estar parcialment finançades per l'Associació Esportiva Cabrerès, que va fer una donació de 600 € corresponent al compromís ambiental de la cursa de bicicleta de muntanya Cabrerès BTT.

GALERIA D'IMATGES

PROJECTES EN RELACIÓ

OBJECTES EN RELACIÓ