← Tornar

Col·locació d'un "pastor niu" a l'Estany del Tarter

  • 19-08-2019

Després de restaurar l'Estany del Tarter i col·locar-hi una tanca de protecció per evitar l'entrada del bestiar, es va decidir col·locar-hi un pastor niu: un pastor elèctric alimentat per plaques solars integrats en una caixa niu pel xoriguer comú.

Resum de l'actuació

GOPR1139.JPGPer assegurar que el tancat de protecció de l'Estany del Tarter funcionés correctament era necessari instal·lar-hi un pastor elèctric amb una bateria i un sistema d'alimentació amb placa solar. El problema d'aquest sistema és el fet de deixar un equipament de gran valor a la intempèrie i accessible al bandalisme o al robatori. Per aquesta raó Paisatges Vius va idear el pastor niu, un dispositiu que integra tots els elements necessaris per electrificar un tancat en una caixa niu situada en altura, és a dir, dalt d'un pal de més de 5 metres d'altura.

La caixa niu consta dels següents elements:

  1. Caixa niu. Caixa niu de grans dimensions (60x40x40 cm) dividida en dos espais: un per al pastor elèctric amb la bateria i un altre per a la nidificació del xoriguer gros (o alguna altra espècie com la gralla, la cotxa fumada o l'òliba, segons els hàbitats del seu entorn). La caixa és de fusta contraxapada que, tot i estar preparada per resistir a la intempèrie, s'hi va donar una capa de vernís de protecció.
  2. Pal de suport. Pal telefònic d'entre 4 i 6 metres d'altura amb la part superior plana per a la col·locació de la caixa niu per mitjà d'angles metàl·lics. La part enterrada és d'aproximadament un metre i està ancorat amb unpa de formigó per assegurar la seva estabilitat.
  3. Pastor elèctric. Es va seleccionar un model de pastor elèctric de dimensions reduïdes i una bateria de 12 V per assegurar la potència necessària per ser funcional per les vaques.
  4. Placa solar. La placa solar permet que el tancat estigui permanentment operatiu sense necessitat de canviar la bateria ja que aquesta es carrega durat el dia. Les seves dimensions ocupen tot el sostre de la caixa niu, el qual té certa inclinació per maximitzar l'exposició al sol. Per la mateixa raó la caixa es va orientar de cara al sud.

L'actuació va ser finançada per l'ajuntament de Pardines a través dels ajuts per actuacions als Espais Natruals Protegits de Catalunya.

Amb el suport de:

Pardines.jpg
index.png

PROJECTES EN RELACIÓ

OBJECTES EN RELACIÓ